Πουλήστε φωτογραφίες

Πληροφορίες για το πού και πώς μπορείτε να πουλήσετε τις φωτογραφίες σας.

Είστε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης φωτογράφος; Σχεδιάζετε σε κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πουλήστε τις φωτογραφίες ή τις εικόνες σας στο Internet.

Εδώ θα τους εξετάσουμε και θα προσπαθήσουμε να υποδείξουμε τους πιο προσοδοφόρους.

Οι φωτογραφίες στις οποίες αναφερόμαστε λέγονται stock photos και διατίθεται online από φωτογραφικά πρακτορεία. Πρόκειται για φωτογραφίες που δεν έχουν παραγγελθεί για συγκεκριμένη χρήση σε κάποιον φωτογράφο αλλά είναι εργασίες πολλών φωτογράφων και εικονογράφων και συγκροτούν μια τεράστια συλλογή φωτογραφιών για επαγγελματική χρήση.

Αρχικά οι προς πώληση φωτογραφίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις ελεύθερες δικαιωμάτων (Royalty Free ή RF) και τις διαχειριζόμενων δικαιωμάτων (Rights Managed ή RM). Αναλυτικά για αυτές τις κατηγορίες και για τις διαφορές τους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Υπάρχουν μερικά κορυφαία φωτογραφικά πρακτορεία, μέσω των οποίων αξίζει τον κόπο να διαθέσετε τις φωτογραφίες σας.

Τα πρακτορεία χωριζόνται και αυτά σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με το κόστος διάθεσης των φωτογραφιών στους πελάτες τους.

Macrostock: Πρόκειται για τα παραδοσιακά πρακτορεία διάθεσης stock φωτογραφιών. Διαθέτουν φωτογραφίες διαχειριζόμενων δικαιωμάτων αλλά και ελεύθερες δικαιωμάτων σε αρκετά υψηλές τιμές για τον τελικό πελάτη. Στις συλλογές τους υπάρχουν φωτογραφίες παγκόσμια γνωστών επαγγελματιών του χώρου.

Microstock: Πρακτορεία που διαθέτουν κυρίως φωτογραφίες ελεύθερες δικαιωμάτων με κόστος πολλές φορές μικρότερο από 1€. Βασίζονται στις χαμηλές τιμές για να εξασφαλίσουν πολλαπλάσιες πωλήσεις από τα παραδοσιακά πρακτορεία και δέχονται εικόνες και από ερασιτέχνες.

Σχεδόν κανένα από αυτά τα πρακτορεία δεν αγοράζει άμεσα από εσάς τις εικόνες.

Διαθέτει κατόπιν συμφωνίας με εσάς τις φωτογραφίες που εσείς θα ανεβάσετε στην βάση δεδομένων τους στους πελάτες του και κάθε φορά που κάποια από αυτές αγοραστεί πιστώνει με μια προμήθεια τον λογαριασμό σας.

Αλλά πάμε να δούμε τα βήματα αναλυτικά:

 1. Αρχικά αφού διαβάσετε τους όρους συνεργασίας κάνετε αίτηση για να πουλήσετε τις φωτογραφίες σας.
 2. Κατόπιν, ανάλογα με το πρακτορείο, πρέπει να στείλετε κάποιον αριθμό φωτογραφιών για να αξιολογηθεί η δουλειά σας και να εγκριθεί η αίτησή σας. Αν δεν εγκριθεί την πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα να ξαναστείλετε άλλες φωτογραφίες μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ή και αμέσως μετά (ανάλογα με το πρακτορείο). Κάποια πρακτορεία δεν απαιτούν δείγματα αλλά ξεκινούν αμέσως να δέχονται δουλειά σας.
 3. Αφού διαβάσετε τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά των φωτογραφιών ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας.
 4. Για κάθε φωτογραφία που θα ανεβάσετε πρέπει να φροντίσετε εσείς για την ταξινόμισή της στην βάση δεδομένων του πρακτορείου συμπληρώνοντας τίτλο, περιγραφή και λέξεις κλειδιά που θα βοηθήσουν στην εύκολη εύρεση της φωτογραφίας από τους πελάτες του πρακτορείου. Θα χρειαστεί ακόμη (στα περισσότερα πρακτορεία) να εντάξετε την εικόνα σας σε κάποια/ες από τις προεπιλεγμένες κατηγορίες.
 5. Περιμένετε υπομονετικά το email της έγκρισης (ή της απόριψης) της εργασίας σας (από 1-10 ημέρες ανάλογα με το πρακτορείο) ενώ παράλληλα συνεχίζετε να ανεβάζετε εικόνες.
 6. Μόλις συμπληρώσετε το αναγκαίο ποσό (30$ – 100$ ανάλογα με το πρακτορείο) μπορείτε να ζητήσετε να πληρωθείτε. Η πληρωμή στα περισσότερα μπορεί να γίνει μέσω paypal ή ταχυδρομικό τσεκ.

Τέλος να πούμε ότι κάθε πρακτορείο έχει διαφορετικό τρόπο κοστολόγησης φωτογραφιών και πληρωμής προμηθειών στους οποίους θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενα δημοσιεύματα

Ετικέτες: , ,

AddThis Social Bookmark Button

2 σχόλια στο “Πουλήστε φωτογραφίες”

 1. Ο/Η Stavros Sofronas έγραψε:

  a

 2. Ο/Η admin έγραψε:

  eh?

Απαντήστε